venkovská usedlost

Usedlost čp. 3 a 41 je situovaná v jihovýchodním koutu rozlehlé cca lichoběžníkové návsi se zaoblenými kouty. Vjezd do dnes neodděleného protáhlého dvora vede z návsi dvojicí bran s rovným překladem. V čele dvora čp. 41, při jeho jihozápadní straně stojí obytné stavení s chlévy navazujícími v hloubce dvora. K severovýchodnímu nároží obytného stavení přiléhá vjezdová brána souběžná se štítovým průčelím. Na jihozápadní nároží chléva navazuje fragment kamenné ohradní zdi a dvůr z jihovýchodu uzavírá torzo stodoly. Na bránu vjezdu do čp. 41 přímo navazuje brána usedlosti čp. 3. Severovýchodní stranu usedlosti čp. 3 částečně vymezuje obytné stavení s chlévní částí, dále za ním stojí zděné hospodářské stavení s navazující kolnou a dvůr z jihovýchodu uzavírá zděná stodola ve stejné frontě jako v čp. 41 (pozemek a budovy usedlosti čp. 3 nejsou KP). Mezi dvory usedlostí je mírný terénní zlom, snad pozůstatek po dělícím ohrazení. V hloubce parcely pak „nádrž“ se zděnými boky, snad hnojiště, na které dále směrem ke stodolám navazovaly další stavby – dnes zcela zaniklé. Za chlévy domu čp. 41 se nachází studna s litinovou pumpou, kterou dříve kryl přístřešek.