obytné stavení

Obytné stavení čp. 41 je volně stojící přízemní zděná omítaná stavba s polopatrem a sedlovou střechou, stojící nad protáhlým obdélným půdorysem orientovaným cca ve směru S-J ve štítové orientaci směrem do návsi. Na obytnou část od jihu v podélné ose přímo navazují chlévy. Mezi domem čp. 41 a domem sousední usedlosti čp. 4 probíhá úzká soutka. Střecha je sedlová s dvojitým střešním pláštěm, který sestává z podkrovního lepence a střešní krytiny tvořené keramickými pálenými taškami bobrovkami položenými v korunovém krytí. Zdícím materiálem je plná pálená cihla, pouze nízký sokl proveden z lomového kamene, sokl i stěny nahozeny hladkou vápennou omítkou s nátěry. Štítové průčelí do návsi o dvou okenních osách má jednoduchou fasádu, její členění sestává z mírně předstupujícího soklu opatřeného hladkou omítkou s proškrabávanými spárami imitujícími kamenné zdivo, na sokl navazuje hladký lisénový rámec s okosenými kouty. Na výšku obdélné okenní otvory lemují hladké plastické šambrány, polopatro není ve fasádě odděleno a ukončuje jej hladká fabionová římsa s horní stranou krytou taškami bobrovkami. Na korunní římsu dosedá trojúhelný štít o dvou okenních osách, na šikmých stranách hladce plasticky rámovaný a se střešní krytinou zakončenou do malty s minimálním přesahem před líc. Okenní otvory na výšku obdélné, lemované hladkými plastickými šambránami. Pod vrcholem štítu ještě jeden malý cca půlkruhový větrací otvor orámovaný hladkým polem ve tvaru trojúhelníku (celkově připomíná zjednodušený motiv Božího oka). Okenní výplně v přízemí jsou dřevěné dvojité, s rámem osazeným do polodrážky a s hladce omítanou vnitřní špaletou. Vnější okno vsazené do líce fasády je čtyřkřídlé, s pevným poutcem, horní dřevěnou okapnicí, zapuštěnými závěsy s válcovými pouzdry zakončenými kuželkou s kuličkou (tzv. bambulkové závěsy), prostými plechovými rohovníky (některé starší druhotně užité) a uzavíráním pomocí jednoramenných kliček z litého kovu. Pevné úchopky na lícní straně (směrem do vnitřní špalety) jsou patrně staršího původu – sekundárně užité. Vnitřní okna osazena v mělké špaletě s ustoupenou poprsní, parapetním prknem a zakončením ve tvaru segmentu oblouku. Výplně jsou dvoukřídlé, dělené příčlemi do šesti tabulek, s vnějšími rohovníkovými závěsy a rohovníky, s uzavíráním pomocí jednoramenného obrtlíku. Obě okna zasklena do polodrážky s využitím tmelu, vlysy jsou na protější straně profilované, stejně jako volné hrany klapaček. Otvory ve štítu uzavírala jednoduchá okna, po kterých zbyly na místě jen rámy, vsazené do polodrážky v líci fasády. U rámů dochováno kotvení do zdiva pomocí skob, dolní díly zapuštěných závěsů s válcovými pouzdry zakončenými zaoblením, u levého okénka na spodním dílu rámu zavrtána očka pro kyvné háčky, které udržovaly křídla v otevřené poloze (u pravého okna spodní vlys uhnilý). Východní podélné průčelí (do dvora) je celkem sedmiosé (3-1-3), s hladkou fasádou, členěnou pouze mírně předstupujícím soklem a fabionovou korunní římsou. Půdní polopatro není ve fasádě odděleno, v půdní nadezdívce pravidelně rozmístěno celkem osm otvorů, sedm menších podélně obdélných větracích a jeden větší pravoúhlý nakládací. V první a druhé ose od severu jsou na výšku obdélné okenní otvory přední světnice, ve třetí ose vstup do síně, ve čtvrté ose na výšku obdélný okenní otvor zadní obytné místnosti, v páté ose malé obdélně podélné okénko a v šesté a sedmé ose sdružený vstup. Okenní otvory v první a druhé ose lemují hladké plastické šambrány. Výplně jsou dřevěné dvoukřídlé dvojité dělené příčlemi celkem do šesti tabulek a osazené stejným způsobem jako ve štítovém průčelí. Okna mají vnější rohovníkové závěsy a rohovníky, uzavírání pomocí jednoramenných obrtlíků a jednoramenných kliček. U prvního vnějšího okna dochována větrací úprava tabulky. Obě okna zasklena do polodrážky s využitím tmelu, vlysy jsou na protější straně profilované, volné hrany klapaček rovněž opatřeny profilací. Vstupní otvor ve třetí ose má prostý tesařský rám s poutcem, na lícní straně fasády osazený do polodrážky a překrytý profilovanými obložkami spojenými v horních nárožích na pokos. Nad poutcem podélně obdélný nadsvětlík, který uzavírá vyndavací výplň členěná dvěma svislými příčlemi a vsazená do polodrážky na rubové straně ostění. Dveřní křídlo je dřevěné jednokřídlé sbíjené svlakové dvouvrstvé konstrukce, s vnějšími kovanými pásovými závěsy, zapadající do polodrážky na rubové straně ostění. Spodní a horní polovina je nezávisle otvíravá, obě části řešeny jako dvě samostatná křídla, ale pokryv na lícní straně složen jako by se jednalo o jedno celé křídlo, s obvodovým rámem děleným středovou příčlí a se stykem krytým vodorovnou klapačkou. Konstrukci tvoří tři široká svisle kladená prkna ztužená vodorovnými svlaky (dva páry), závěsy (dva páry) jsou dlouhé kované pásové, u horní poloviny prosté s listovým zakončením, u spodní poloviny zdobené rozkovanými zaoblenými plochami a výraznějšími listovými konci. Pokryv na lícní straně je prostě pojednaný, s obvodovým rámem u obou částí, vyplněným vodorovně kladenými prvky s jednoduchou profilací na volné hraně. Ve středu horního křídla osazeno středové terčové držadlo a dekorativní klíčový štítek z hladkého plechu s litinovou dekorativní klikou, na rubu pak nezapuštěný krabicový zámek s kovanou přehýbanou klikou s oválným madlem. Na rubu spodní části uchycena prostá kovová zarážka. Pod opadanými fasádními omítkami vpravo od vstupu je vidět odhalené zdivo soklu tvořené lomovým kamenem ukončeným dvěma řádkami cihel. Pod opadanou omítkou v nadpraží vstupu částečně vidět skladbu segmentového zákleku vyzděného z na výšku kladených cihel. Okenní otvor ve čtvrté ose není orámovaný šambránou, uzavírá ho dřevěné dvojité dvoukřídlé okno, osazené stejným způsobem jako v předchozích případech. U vnějšího okna chybí křídla, rám vsazený do polodrážky má zachované dva páry vnějších dvoudílných závěsů. Vnitřní okno uzavírají křídla dělená příčlemi do osmi tabulek, závěsy jsou vnější dvoudílné, rohovníkové závěsy a rohovníky zhotoveny z hladkého plechu se zaoblenými odsazenými konci, uzavírání pomocí plných kovaných jednoramenných obrtlíků, na pravém křídle pevná úchopka, Zasklení do středové drážky bez pomoci sklenářského tmelu - typově nestarší okenní výplň ve stavbě. Pod opadanou fasádní omítkou vidět zdivo nadpražního záklenku složené z na výšku kladených cihel. V páté ose neorámované obdélně podélné okénko s dřevěným rámem za lícem a bez výplně, před rámem ve špaletě s rovnými boky zazděna prostá probíjená mříž složená ze dvou na sebe kolmých prutů. V šesté a sedmé ose je sdružený vstup s tesařským ostěním se společnou středovou stojkou a s poutci. Dveřní křídla dřevěná jednokřídlá, jednovrstvé svlakové konstrukce s historickým kováním a uzavíracími mechanismy, v pravém vstupu křídlo zapadá do polodrážky na vnitřní straně ostění, u levého vstupu naopak do polodrážky na vnější straně. Nad poutci jsou provizorně uzavřené podélně obdélné nadsvětlíky. U nakládacího otvoru v půdní nadezdívce zbyly v ostění prosté závěsné háky po dveřích, které jej uzavíraly, větrací otvor vlevo patrně sloužil jako vlet do holubníku. Západní podélné průčelí obrácené do úzké proluky se sousední usedlostí je hladké, členěné pouze fabionovou korunní římsou. Za přední světnicí jsou pouze malá na výšku obdélná větrací okénka uzavřená jednokřídlými dřevěnými křídly osazenými za lícem. Křídla dělena jednou příčlí do dvou tabulek, rám vsazen do polodrážky ve vnitřní mělké pravoúhlé špaletě, před rámem ve špaletě s rovnými boky zazděny tři vodorovné kovové pruty.