brána I

Vjezd z návsi do dvora vede od severu bránou s dvoukřídlými dřevěnými vraty a s rovným překladem, na kterou přímo navazuje brána sousední usedlosti čp. 3. Obě brány jsou souběžné se štítovým průčelím obytné části domu čp. 41. Pilíře vyzděny ze smíšeného hladce omítaného zdiva, na rubové straně s mělkou polodrážkou, na líci v koruně s malým hladkým okoseným náběhem. U nároží domu čp. 41 pouze polopilíř a středový pilíř je společný pro obě brány. Pod opadanými omítkami vidět skladbu zdiva s většími hruběji opracovanými kvádry, lomovými kameny a cihlami či jejich úlomky. Vodorovný překlad vytvořený hranolovými trámy obdélných průřezů staženými ocelovými svorníky do roštového nosníku. Volná hrana čelních trámů na rubové i lícní straně ve středu opatřena typickými dekorativními okosy a vrypy. Na lícní straně na čelní trám dosedá cihelná nadezdívka, v koruně hřebenáče, na lícní straně řada tašek a za nadezdívkou klesá pultová stříška krytá bobrovkami v korunovém krytí. Omítky jsou hladké vápenné, na středovém pilíři hladká plastická liséna s nálevkovitou hlavicí, čerpající tvarově z lisénového rámu na fasádě domu. Na nadezdívce je pak v omítce mělký stupňovitý profil vytažený na horní straně do mírného fabionu na způsob velmi zploštělé profilace korunní římsy, navazující na lisénový rámec průčelí domu. Vrata jsou dřevěná dvoukřídlá typické točnicové konstrukce (ve tvaru písmene „H“) doplněné šikmým ztužením a se vstupem pro pěší v levém křídle. Spoje trámkové konstrukce čepové, zajištěné dřevěnými kolíky, konce točnic zapadají na horní straně do kruhového otvoru v nadpražním nosníku, na spodní straně asi do kamenného lůžka (?). Volné hrany trámků na rubové straně jsou okosené s trojúhelným výběhem. Vstup pro pěší jednokřídlý, prosté rámové konstrukce s vnějšími pásovými závěsy na krajích fixovanými svorníky s čtvercovými matkami, dále s petlicí a dekorativním klíčovým štítkem a klikou z litého kovu. Lícní strana vrat je ve spodní polovině plná, krytá vodorovnými prkny s profilací na volné spodní hraně a v horní polovině otevřená, krytá svislými vynechávanými laťkami. Uzavírání vrat zajišťuje dřevěná kyvná závora provedená z hranolového trámu s otvorem na konci, kterým zapadá do kovového oka pro závlačku.