fara

Fara čp. 128 je zděná patrová budova, zasazená do klesajícího terénu. Tvoří ji dvě části. Vyšší východní se sedlovou střechou je orientována ke komunikaci štítovým průčelím, nižší západní s valbovou střechou pak svou delší stranou. Celek má půdorys tvaru písmene T, rozšířený na jihu o zádveří a na severu o dva přístavky. Sjednocujícím prvkem je provedení fasád – vlastní dům má v přízemí režné zdivo z lomového, hrubě opracovaného kamene, zatímco patro je opatřené poměrně hrubou omítkou. Výzdobné prvky jsou hladkého provedení. Východní část fary má jižní průčelí dvouosé. Přízemí je z režného lomového kamene, nároží jsou však v celé výši hladce omítnutá, členěná pásovou bosáží. Sokl je jen naznačen velmi mírným předstupem zdi. První patro má omítku hrubšího provedení, od přízemí ho odděluje výrazně profilovaná římsa. Ve všech čtyřech osách jsou dvojitá dvoukřídlá dřevěná okna, s vnějšími křídly v líci. Přízemní okna mají křídla členěná v půli vodorovnou příčlí, nahoře je dvoukřídlá větrací část. Okna mají ozdobné orámování – profilovanou šambránu s ušima a hlavním klenákem a na šířku orientované parapetní pole s vystupujícím lemem. Okna v prvním patře jsou dvojitá dvoukřídlá dřevěná, s vnějšími křídly, rozdělenými dvěma vodorovnými příčlemi, v líci. Také kolem nich je profilovaná šambrána – má rozšířené horní rohy, dole hladkou patku, pod parapetní římsou je plochá konzola s kanelací a dole se střapci. Mezi okny je ve stěně obdélná, na šířku orientovaná nika, v níž se nachází nápisová deska s tímto textem: „JÁ JSEM CESTA, PRAVDA I ŽIVOT“ JAN 14.6. / POSTAVEN PŘÍZNÍ J. J. PATRONÁTNÍHO PÁNA ADOLFA JOSEFA, KNÍŽETE ZE SCHWARZENBERGU / TENTO DŮM L. P. 1904. / POKOJ VŠEM PŘEBÝVAJÍCÍM V NĚM!“ Fasádu ukončuje trojúhelný štít, lemovaný po všech třech stranách plochým pásem. Uprostřed štítu je půlkruhově zaklenutá nika, po stranách s pilastry, přecházejícími nahoře v profilovaný oblouk s hlavním klenákem. Spodek niky zdobí pole, uprostřed vybíhající do špičky, zakončené koulí. V nice je socha Božského Srdce Páně: Kristus stojí čelně s odlehčenou levou nohou, oděný je do řasnatého šatu s dlouhým rukávem a pláště. Obě paže jsou ohnuté v lokti, ruce ukazují na symbol hořícího srdce na hrudi. Na hlavě jsou dlouhé vlnité vlasy, na bradě krátký kudrnatý plnovous. Kristus má vážný výraz, hledí na pozorovatele. Dvouosé východní průčelí je provedené stejně, jako jižní. Navíc je zde pouze na šířku orientovaný zamřížovaný okenní otvor do suterénu - ve východní ose. Protější stěna je z valné většiny zakrytá napojující se západní částí fary, viditelný úsek je opět stejného vzhledu a je bez otvorů. Dvouosá severní stěna má díky klesajícímu terénu podlaží tři. Také zde je základní provedení fasády shodné se zbývajícími stranami. Ve východní ose dolního podlaží jsou jednokřídlé dřevěné dveře rámové konstrukce, lemované šambránou, sahající po sokl. Okno v přízemí je stejné, jako na dřívějších průčelích, pouze má zjednodušenou výzdobu parapetu. Okno v patře je shodné se svými protějšky. Západní osa má posunutou úroveň oken, protože v interiéru je zde schodiště. V dolním podlaží jsou dva menší zamřížované okenní otvory, lemované po stranách a nahoře širokou šambránou. Západnější z nich je dnes zabedněný, ve východnějším je dvoukřídlé dřevěné okno ve špaletě, s křídly rozdělenými vodorovnou příčlí na poloviny. Ve středním podlaží je velké trojdílné okno v líci, nahoře zakončené do segmentového oblouku a lemované šambránou. Křídla jsou rozdělená dvěma vodorovnými příčlemi, horní obloukovitá část má tabulky nedělené. V horním podlaží jsou v líci dvě menší dvoukřídlá dřevěná okna v šambráně, jejich křídla rozděluje vodorovná příčle na poloviny. Malé okno je i pod vrcholem trojúhelného štítu, jímž fasáda vrcholí. Sedlovou střechu kryjí bobrovky, v jejím středu je u hřebene zasazen režný cihlový komín. Západní část fary má základní provedení fasád stejné, jako část východní. Na rozdíl od ní je zde však pouze přízemí a na něj navazující vysoká půdní nadezdívka, sahající zhruba do poloviny výšky prvního patra východní části. Jižní průčelí je trojosé, v ose první a druhé od západu je stejné okno, jako ve východní části. V ose třetí od západu se nachází vstupní otvor, lemovaný profilovaným portálem s hlavním klenákem. Dvoukřídlé dřevěné dveře rámové konstrukce člení dvě vpadlá pole s profilovaným rámem. V dolním poli je diamantový motiv, v druhém poli, vyplňujícím většinu výšky křídla a odděleném pásem s motivem čtyřlistu, je plastické obdélné pole s dovnitř vykrojenými rohy a s kruhem ve cviklech. Profilovaný poutec odděluje zasklený nadsvětlík, rozdělený třemi svislými příčlemi (střední je silnější). Před vstupem se nachází zádveří, přístupné po dvou kamenných schodech. Zádveří má kamennou podezdívku, na níž stojí trámová konstrukce, nesoucí pultovou střechu, krytou bobrovkami. Západní strana zádveří je bedněná ze svisle kladených prken, velkou část vyplňuje šestitabulkové okno. Jižní strana má dole bednění z širokých prken, zdobených vyřezanými otvory, hořejšek je volný – stejně jako celá východní strana. Podlahu zádveří tvoří černé a bílé dlaždice. Ve všech třech osách polopatra je na šířku orientované obdélné dřevěné dvoukřídlé okénko v líci, lemované profilovanou šambránou. Fasádu završuje profilovaná římsa. Dvouosá západní stěna má díky klesajícímu terénu v severní ose na šířku orientovaný zamřížovaný okenní otvor do suterénu. V severní ose přízemí je stejné okno, jako na jižní straně, jižní osa je zazděná. Opakují se i okénka v horní půdní nadezdívce. Severní průčelí má členitý půdorys, protože na východě se k němu napojuje obdélný přístavek stejné výše, jako je vlastní fara, a u západní stěny přístavku a severní stěny fary je kryté schodiště. Viditelná část severní fasády vlastní budovy je tak pouze dvouosá. Západní osa je provedena stejně jako severní osa západního průčelí, v ose druhé od západu je jiné okno v přízemí – dřevěné dvoukřídlé, v líci, s křídly, rozdělenými dvěma vodorovnými příčlemi. Východně od okna je jednoramenné kamenné schodiště s kamennou parapetní zdí, kryté pultovou střechou, kterou nesou dva pilíře. Střecha se opírá také o přístavek, který je na jižní straně stejně vysoký jako západní část fary. V západní stěně přístavku je vstup na schodiště – dvoukřídlé dřevěné dveře rámové konstrukce, členěné třemi obdélnými výplněmi. U nároží je lizéna, orámování má i trojúhelná horní část stěny. Lizéna je také u obou nároží severní fasády přístavku, v níž jsou dvě malá nečleněná dřevěná okénka v líci. Ve východním průčelí, opět s nárožní lizénou, je těsně u styku se stěnou fary dřevěné dvoukřídlé okno v líci, s křídly, rozdělenými dvěma vodorovnými příčlemi. Otvor lemuje šambrána. Západní část fary má valbovou střechu, krytou bobrovkami, protaženou do pultu nad přístavek. Na všech třech stranách střechy je vikýř s bedněnými bočními stěnami, s dřevěným oknem, rozděleným vodorovně na poloviny, v přední stěně a se sedlovou střechou se stejnou krytinou, jako má budova fary. V hřebeni střechy je umístěn nízký cihlový komín.