socha sv. Jana Nepomuckého

Pískovcová socha takřka v životní velikosti na prostém kamenném soklu, druhotně umístěná u příjezdové cesty k tzv. Šmejkalovu či Svatojánskému mlýnu čp. 22. V minulosti stála u brodu přes Padrťský potok (resp. Klabavu). Dle ústní informace manželů Kubátových (majitelů mlýna) byla socha byla původně polychromovaná, s černou sutanou a bílou albou. Kdysi byla poškozena, rozlomená na několik fragmentů a hodně otlučená, neodborně v minulosti spravovaná cementem. K poškození došlo nejspíše pádem sochy podemletím vodou při jednom z častých rozvodnění potoka. Po »opravě« byla poněkud zvětšena do šíře, což bylo způsobeno dodatečným diletantským, naivním domodelováním drapérií roucha z cementové směsi, byť provedeným s nejlepším úmyslem zdejším mlynářem. Po odborné restauraci se socha navrátila k původním rozměrům a vzhledu.