nádražní pošta

Pošta se nachází asi 700m východně od historického jádra Českých Budějovic, v Nádražní ulici, severně od budovy hlavního nádraží. Z východní strany k budově pošty bezprostředně přiléhá kolejiště hlavního nádraží v Českých Budějovicích. Pošta je solitérně umístěná dvoupatrová budova obdélného půdorysu, vůči ulici podélně orientovaná. Budova je zastřešena valbovou střechou krytou asfaltovým šindelem, střecha má mírný sklon. Část střechy je v severní partii tvořena proskleným světlíkem, který osvětluje centrální schodišťovou halu. V jihozápadním rohu vystupuje z roviny střechy pultovou plechovou střechou krytá hmota výtahové strojovny. Fasády jsou vesměs hladké, členěné okny a dveřmi, horizontální členění se omezuje na sokl z umělého kamene a probíhající parapet a nadpraží, které spojuje vždy všechna okna v jednotlivých patrech průčelí. Pod střechou obíhá odsazená fabionová římsa. Jižní, západní a severní průčelí jsou dvoupatrová. Východní průčelí přiléhá k vyvýšenému kolejišti, proto je pouze jednopatrové. Hlavní západní průčelí je desetiosé, sedmá osa v přízemí odpovídá vstupu. Nad vstupem je vykonzolena betonová markýza. Vstup uzavírají nové posuvné automatické dveře. V patrech jsou na místě osy vstupu čtyři úzká okna. Severní průčelí je tříosé, okna ve střední a východní ose jsou značně široká. Jižní průčelí je pětiosé, ve druhém patře je druhá osa zleva slepá. V přízemí jsou po obou stranách průčelí přístavky, mezi nimi okno a dvoje široká vrata. Přístavky a prostor před vraty jsou kryté pultovou střechou s vlnitým plechem. Východní průčelí je devítiosé, ve druhé a šesté ose od jihu je vstup. Úroveň nástupiště byla při poslední úpravě nádraží zvýšena a tak je parapet oken prvního patra poněkud „utopený“. Dřevěná okna byla vyměněna v roce 2010 za plastová, patrně se snahou o zachování původního členění. Všechna okna přízemí a prvního patra jižního a východního průčelí jsou zajištěna venkovními mřížemi.