vodárna

Staniční vodárna je typová patrová stavba čtvercového půdorysu, na kterou navazuje na jižní straně obdélný přízemní zděný přístavek. Přízemí je zděné z cihel a omítnuté hladkou omítkou (štukové detaily napodobující kvádry hrubě hozenou omítkou), patro vodárny je bedněné. Nároží a půlkruhový záklenek vstupního otvoru se středním klenákem a segmentově zakončené okenní otvory zdobí omítková rustika. Vpadlé dveře jsou dřevěné, dvoukřídlé, s prosklenou horní polovinou a dvoukřídlým světlíkem, kopírujícím tvar půlkruhového zakončení vstupního otvoru. Přízemní čtyři okna hlavního průčelí jsou novodobá. Jižní štítové průčelí přízemní části má uprostřed prolomený vchod, završený segmentovým obloukem a štítové obdélné okénko s odstupňovanými rustikami záklenku. Štít je po stranách lemován štukovou stupňovitou dekorací s hrubou omítkou. Nad patrovou římsou s vloženými kamennými prvky v pravidelném odstupu je vyložené bedněné patro se zdobným vyřezaným okrajem krycích prken. Spáry prken jsou kryty lištami. Hlavní průčelí bedněného patra má uprostřed obdélné okno s dřevěným orámováním, dvoukřídlé, v každém křídle o dvou okenních tabulkách a dvoukřídlým světlíkem o dvou okenních tabulkách. Východní a západní průčelí i severní a jižní průčelí jsou symetrická. Patrová vodárna má sedlovou střechu, krytou eternitem, se dvěma cihlovými komíny. U přízemní zděné stavby je nad vyloženou hlavní římsou rovněž sedlová střecha, krytá vlnitým eternitem. Na průčelí vodárny jsou zachovány technické prvky. V jednoduchém plochostropém interiéru se dochovala původní nádrž s rozvody, v jejíž blízkosti stojí rotunda zastřešené studny. Stavba nad studnou polygonálního půdorysu je zděná ze strusko cementových cihel s dřevěným hrázděním. Střecha odpovídající půdorysu je krytá plechovou krytinou.