severní stavědlo

Severní stavědlo je zděná stavba o obdélném půdorysu s vysokým kamenným soklem (kyklopské zdivo) a omítnutým patrem, zčásti s přiznaným strusko cementovým cihelným zdivem. Nad soklem je kamenná římsa. Omítanou část člení pásová rustika. Východní fasáda je prolomena trojicí oken, obě boční průčelí jedním oknem. Fasádu ukončuje profilovaná korunní římsa, nad níž je bedněný štít. Ze západní strany je přistavěné schodiště, vedoucí do zděné předsíně s pultovou střechou. Střecha je sedlová s přesahem, o nízkém sklonu, krytá eternitem. Ze střechy vystupuje cihlový diagonálně postavený komín. V interiéru stavědla se zachovaly technicky i vizuálně atraktivní prvky z první poloviny 20. století a ze 70. let 20. století.