hrobka rodiny Teisslerovy a Leissovy

Hrobka je situována v jihozápadní části hřbitova, v těsném sousedství kostela sv. Jiří (oddělení č. 17 / číslo hrobu 11). Stojí v řadě hrobů umístěných při cestě obcházející kostel, naproti jihovýchodní stěně presbytáře kostela. Hrobové místo obdélného půdorysu o rozměrech 272 x 251 cm vymezuje žulový obrubník s nízkými hranolovými pilířky v nárožích, spočívající na cihelné podezdívce; před ním osazený podélný hranolový žulový truhlík na květiny. Vlastní hrob je krytý trojicí masivních obdélných náhrobních teracových desek, z nichž střední je vyvýšená, a ohraničený dekorativním kovovým oplocením. V zadní části je umístěn vysoký litinový náhrobek s klečící postavou anděla. Litinový náhrobek je osazen na nízkém kamenném hranolovém stupni. Spodní část náhrobku tvoří šířkově řešený podstavec, členěný na čelní a zadní straně vpadlými obdélnými poli – na čelní straně byla v minulosti osazena měděná lucernička (patrná ještě na fotografiích v roce 2004, dnes chybí), pole na zadní straně zdobí horizontální florální reliéf. Podstavec kryje mírně přesahující plochá deska. Na ní na vyžlabené patce spočívá užší hranolový sokl s kanelovanými nárožími. Sokl má na čelní straně vloženou obdélnou nápisovou desku z černé žuly; deska je vsazena do hranolového pískovcového monolitu, který je skrytý v litinovém korpusu a obezděný cihlami. Na zadní straně soklu je vpadlé obdélné pole, rámované plastickým páskem, v něm reliéf dvou ratolestí s věncem. Na čelní desce jsou ve dvou sloupcích umístěna jména zemřelých členů rodiny; písmo je majuskulní zlacené. ZDE ODPOČÍVAJÍ: KAREL / TEISSLER / MED. ET. CHIR. DOKTOR / MAGISTR PORODN. / * 18 26./III. 09 - † 18 25./V. 69 / MANŽELKA JEHO / KATEŘINA / ROZ. KLEISSLOVÁ / * 18 12./VI. 21 - † 18 17./VIII. 49 / A JEJICH SYN / KAMIL / * 18 2./VII. 47 - † 18 29./VIII. 50 / FRANZ / LEISS / BEAMTE DES BÜRG. / BRÄUHAUSES / IN PILSEN / * 18 6./V. 40 - † 18 19./X. 98 / QUIDO / TEISSLER / * 18 1./1. 45 - † 19 18./10. 00 PHIL.DR. / KAREL / LEISS / C.K.PROFESOR V PLZNI / * 18 13./XI. 66 - † 19 29./II. 08 / LAURA LEISSOVÁ / ROZ. TEISSLEROVÁ / * 18 4./XI. 43 - † 19 20./I. 09 / KARLA LEISSOVÁ / VDOVA PO PROFESORU / * 18 2./IX. 67 - † 19 10./IV. 31 / M.U.D.R. FRANT. / LEISS / ODBORNÝ LÉKAŘ / * 18 24./XII. 77 - † 19 7./XII. 48 Výrazně přesahující krycí deska je na spodním zaobleném okraji lemovaná pásem vejcovce, v horní části doplněná plastickou výzdobou tvořenou mušlemi, palmetami, volutami a nárožními akrotériemi. Na vrcholu soklu je na plintu osazena socha smutečního anděla. Anděl klečí na levém koleni, pravou rukou si podepírá hlavu s loktem opřeným o vázu zakrytou drapérií, v levé ruce drží uhasínající obrácenou pochodeň. Plůtek kolem hrobu, opatřený na čelní straně jednokřídlými vrátky, sestává ze svislých hranolových prutů kotvených do kamenných pilířků a obrubníku; pruty jsou při horní a spodní straně vodorovně oboustranně přepásány nýtovanými pásky. V obdélných polích jsou vloženy stáčené voluty s akantovými rozvilinami, úponky a rozetkami. Sloupky zakončují dekorativními hroty se stáčenými volutami, na čelní straně a v nárožích jsou sloupky nadvýšené (u branky bez volut). Zadní díly oplocení jsou ukotveny do boků podstavce náhrobku. Rozměry: hrobka: délka 270 x šířka 250 cm; litinový náhrobek: celková výška – 188 cm; sokl: 100 x 72,5 cm; anděl: výška 63 cm, šířka 55 cm. Materiál: kámen (žula, pískovec), litina (náhrobek), pravděpodobně zinkal (slitina zinku, cínu a další příměsi - zřejmě vrcholová plastika anděla), kované železo (plůtek kolem hrobu)