socha sv. Jana Nepomuckého

Uprostřed polygonální plochy stojí na podstavci socha sv. Jana Nepomuckého, čelem obrácená ke kostelu. Na třech kamenných ořímsovaných podkladových stupních je osazen masivní bohatě členěný hranolový podstavec s nápisem na čelní straně. Podstavec má dvakrát odstupněný sokl, zakončený oblounkovou římskou. Na čelní straně podstavce je v obdélném poli s obloukovitě vykrojenými rohy umístěn rytý nápis: strVXerat / effIgIes per Me / te SanCte Ioannes / seD VoLIs / aVXILIo nos / refoVere pIo. Nad nápisem kruhový základ odlomeného kovového ramínka (dle archivních rešerší zde byla pravděpodobně osazena velká lucerna). Plocha kolem nápisu je hladce omítnutá, stejně jako ostatní stěny podstavce. Ze starších fotografií je zjevné, že původně užší kamenný podstavec byl druhotně rozšířen o boční cihelné přizdívky a následně byl omítnutý. Podstavec završuje masivní mírně předstupující profilovaná římsa, na níž spočívá soklík bochníkovitého tvaru, na čelní straně vyžlabený. Na něm je osazena socha světce v mírně nadživotní velikosti. Socha je vlivem působení povětrnostních vlivů dochována v torzálním stavu, poškozené jsou především její přední a spodní partie. Stojící postava sv. Jana Nepomuckého v tradičním kněžském šatu (alba, rocheta a kanovnický pláštík). Na dochovaných částech sochy, především na zadní straně a světcově pravém boku, jsou dosud patrné bohatě zřasené záhyby oděvu a pečlivě provedené detaily, např. precizně pojatá krajka na spodním okraji rochety. Světec je prostovlasý, se zvlněnými vlasy, s hlavou obrácenou mírně vlevo vzhůru k nebesům. Obličejová partie je, až na horní část v úrovni čela a očí, prakticky nečitelná z důvodu odpadlých částí kamene. Nad hlavou se dochovala kovová svatozář s dvojicí šesticípých hvězd (původně jich bylo pět). Před tělem světec pravou rukou přidržuje kamenný krucifix. Levá paže, pravděpodobně původně napřažená před tělem, se dochovala jen v horní části pod ramenem, zbytek chybí. Modelace nohou byla zcela setřena. Materiál: pískovec. Celková výška 440 cm, výška sochy 200 cm. Na soše jsou patrné zbytky polychromie.