pomník padlým

Pomník zhotovila pravděpodobně firma Heinzl z Krásného Dvora a jde o typovou stavbu provedenou z cihel a umělého kamene. Architektura pomníku se skládá z hranolového soklu opatřeného rustikou, na který navazuje hladký dřík s nápisovou deskou, na něj nasedá masivní bosovaný obelisk završený krycí deskou s tlapatým křížem opatřeným v křížení zlaceným písmenem „B“. Tento kříž byl realizován i přes původní nesouhlas úředních orgánů. Horní část pomníku dále zdobil kruhový reliéfní medailon s profilem vojáka ve vojenské přilbě rohatce, doplněný vavřínovou ratolestí. Obelisk byl dále opatřený německými nápisy: „ZUM GEDENKEN / IM WELTKRIEGE / 1914–1918 / GEFAL[LENEN]. HEIMAT SÖHNE” a textem: „GEWIDMET u[nd]. GÖNNERN / v[on]. B[ÖHMISCHE] HAMMER / v[on]. UMGEBUNG”. Hlavní nápisová deska umístěná na dříku uváděla jména devatenácti padlých a zemřelých obětí války včetně jejich plukovní příslušnosti, data a místa úmrtí. Desky i reliéf byly po roce 1945 zničeny, v současnosti je pomník po celkové obnově, v rámci níž byly chybějící nápisy a reliéfní plaketa obnoveny. Deska se jmény padlých je umístěna na zadní stranu pomníku a na jejím místě se nachází nová s dvojjazyčným nápisem dedikovaným obětem světových válek.