ovčín

Nachází se při severní hranici areálu. Budova založená do terénního zlomu. Zděná patrová budova na obdélném půdorysu o 3 x 5 osách situovaná ve svahu, takže od východu se jeví jako přízemní, krytá polovalbovou střechou, krytina: eternitové nakoso kladené šablony, v hřebenu větrací komínky. K severní straně východního průčelí přiléhá pozdější drobný cihelný přístavek krytý asymetrickou sedlovou střechou. Sokl není zvýrazněn. Podélné stěny končí nevýraznou fabionovou římsou vyloženou z kamene, fabion v patě odsazený. Omítky fasád mají hrubší povrch, žádné členění. Zdivo z lomového kamene, místy zlomky cihel. Lichoběžný severní štít zděný, v patě neodsazený a nahoře ukončený pod krytinou, před čelo mírně přetažené střešní plochy, hrubší omítka, ve zdivu patrný lomový kámen, v ploše dvě na výšku lehce obdélná okna se zděným ostěním. Jižní štít řešený stejně, pouze okna zde zazděná. Východní fasáda – symetricky 2 velké vjezdy se stlačeným záklenkem; boky špalety lemované kamenem a záklenek cihelný; odsazené ostění z cihel. V levé části ležatě obdélné okno s kolmou špaletou z lomového kamene; segmentový záklenek cihelný; nad oknem cihlami zaslepený větší pravoúhlý otvor. Uprostřed do podkroví zhruba čtvercový vstup s trámkovou zárubní. Jižní fasáda – v polosuterénu 2 cca čtvercová okna s cihelným ostěním; nad segmentové záklenky z lomového kamene. V přízemí 2 tvarově zhruba stejná ale zazděná okna; ostění z lomového kamene; v nadpraží cihelný kamenný záklenek a pod ním prkno; zazdívky cihelné. Západní fasáda – do polosuterénu pravoúhlý vchod osazený trámkovou zárubní. V polosuterénu pravidelně 4 cca čtvercová okna s cihelným ostěním; přímé kamenné záklenky. V přízemí symetricky 5 lehce na výšku obdélných oken; 3 zazděná; ostění vyskládané z lomového kamene; v překladu prkno a nad ní přímý cihelný pas. Severní fasáda – z osy mírně doleva vstup s obdélnou trámkovou zárubní; předsazená nika má boky lemované cihlami; ze stejného materiálu i segmentový záklenek. V suterénu vlevo čtvercové okno s cihelným ostěním; záklenek segmentový z cihel. Vpravo zazděný široký vstup s půleliptickým kamenným záklenkem; boky lemované také kamenem; ze stejného materiálu i zazdívka. V přízemí 3 zhruba čtvercová okna; střední má žulové ostění a v ploše dělící cihelný sloupek; postranní zazděná okna mají boky obložené kamenem; zazdívky cihelné.