pomník padlým

Stavbu pomníku padlým vojákům z Horní Vsi inicioval místní německý spolek vysloužilých vojáků ve spolupráci s dalšími spolkovými organizacemi. Organizace výstavby se chopil pomníkový výbor v čele s předsedou A. Heegem, který uspořádal několik finančních sbírek a společenských akcí, jejichž výtěžek pokryl náklady na realizaci. Vlastní kamenické práce v ceně 30 000 Kč provedla chomutovská firma J. Bláhy. Slavnostní odhalení pomníku se uskutečnilo 3. srpna 1924, za početné účasti zejména německých podpůrných veteránských spolků z Chomutova, Údlic, Hory sv. Šebestiána, Spořic a Blatna, svazu příslušníků 92. pluku z Mostu a 92. a 9. pluku z Chomutova. Zastoupeny byly také turnerské a hasičské jednoty, sportovní kluby a organizace Deutsche Landjugend. Součástí slavnosti byla polní mše vedená za doprovodu Schubertovy Německé mše bývalým polním kurátem 92. pluku Wiedonem, který následně pronesl řeč, v níž shrnul heroický rozměr válečných obětí. Poté zazněla suita Konrada Wolkiho „Niederlandische dankgebet“ a píseň „Měl jsem kamaráda“, po níž se ujal slova předseda pomníkového výboru, představitel obce Horní Ves a zástupci přítomných spolkových organizací.