pomník padlým

Jirkovský pomník je postaven na půlkruhovém půdorysu, jeho jádro je zděné, opatřené červenou břízolitovou omítkou. Na vyšší sokl dosedá pět hranolových pilířů vynášejících překlad s tlapatým křížem a dedikací: „1914 DEN HELDEN DIE HEIMAT 1918“ . Trojice vnitřních pilířů je osazena deskami se jmény padlých vojáků, jež byly původně provedené z mramoru, pilíře na krajích nesou rozměrné reliéfy z červeného pískovce. Levý reliéf zachycuje starce s dlouhým vousem a skloněnou hlavou, muž oděný v tóze drží v pravé ruce věnec z dubových listů, u jeho nohou je zachycena hlava padlého vojáka. Protilehlý reliéf znázorňuje truchlící ženu zahalenou v dlouhém plášti držící v náručí malé dítě. Po roce 1945 pomník pozvolna chátral, teprve v roce 2018 byl obnoven do původní podoby a osazen novými deskami a dedikačními nápisy.