dům

Dům č.p. 105 se nachází ve středu obce při místní komunikaci vedoucí k tzv. „Maťákovu statku“. Přízemní roubené stavení je situované ve svahu, osazená na vysokém soklu z omítaných kamenných kvádrů, který zabíhá do svahu. Zadní hospodářská část domu je zčásti zděná, zčásti bedněná, omítnutá bílou vápennou omítkou. Jižní štítové průčelí je tříosé, okna jsou dvoukřídlá dvoutabulková, lemovaná širokými dřevěnými šambránami, v dolní části je osazen dřevěný parapet. Jižní štít je rozdělen na tři pole, spodní se dvěma nedělenými obdélnými okénky je svisle bedněné. Pod druhým polem bedněným klasově a rozděleným svisle na dvě poloviny vyřezávaným sloupkem je osazena tzv. kočičí procházka. Třetí pole je bedněno svisle. Východní průčelí je tříosé, první dvě osy z jihu tvoří okenní otvory, ve třetí ose je vstup do objektu, vyplněný jednokřídlými rámovými dveřmi, v horní čtvrtině prosklenými. osazenými v dřevěné zárubni. Zadní severní průčelí je bez architektonického členění, štít je bedněn svisle. Před západní průčelí na severní straně předstupuje částečně zděná a částečně bedněná hospodářská část, která plynule navazuje na hlavní budovu. V jižní straně je jedno okno. Střecha je sedlová, krytá plechovými šablonami.