pomník padlým

Pomník padlým byl postaven na vejprtském lesním hřbitově, kde byla část pozemku vydlážděna a ohraničena vyšší zděnou zídkou. Uprostřed této plochy bylo na nízkém soklu umístěno bronzové sousoší zachycující truchlícího vojáka stojícího nad tělem padlého kamaráda. Na čelní straně podstavce se nacházel nápis: „UNESEREN IM WELTKRIEGE 1914–1918 GEFALLENEN / 473 HEIMATSÖHNEN ZUM EHRENEN GEDENKEN / TREUE UM TREUE / ORTSGRUPPE WEIPERT D[ER]. HEIMATSÖHNEN IM WELTKRIEG“. Součástí pomníku byl velký dřevěný kříž a bronzové plakety se jmény 473 padlých osazené na střed obvodových zídek. Mezi padlými byly uvedeny také oběti válečného průmyslu (Opfer der Kriegsindustrie) a osoby zesnulé po válce následkem válečných utrpení . Po roce 1945 byl pomník druhotně adaptován a dedikován obětem druhé světové války.