pomník padlým

Předobrazem pro pomník se stal dřevěný kříž vztyčený roku 1916 na památku padlých příslušníků pěšího pluku na vrchu Kowlihöhe u Czartorysku na Ukrajině. Neunerkreuz byl téměř doslovnou replikou tohoto památníku zhotovenou z pirnského pískovce, jenž nahradil původní borovicovou kulatinu. Kamenná architektura pomníku, jejíž povrch imitoval stromovou kůru, byla členěna na sokl umístěný na stupňovité základně a devět metrů vysoký latinský kříž. Na čelní straně podstavce byl osazený Tampeho reliéf zachycující dva umírající hrdiny a na bocích se nacházely nápisové desky se jmény padlých. Úřady však neschválily nápis, jenž se měl stát součástí pomníku: „tento nápis s uvedením čísla vojenské jednotky bývalé Rakousko-uherské monarchie jest rázu protistátního (...) neboť upomíná na poměry nesrovnávající se s důstojností samostatného a osvobozeného národa a odporuje ideám, na nichž spočívá Československá republika.“ Pozdější osudy tohoto pomníku nejsou známy, lze předpokládat, že zanikl po roce 1945.