fara

Budova fary se nalézá na severní straně přívozského náměstí a ze západní strany se připojuje k areálu farního kostela. Jedná se o dvoukřídlý, dvoupodlažní, nárožní objekt završený sedlovými, valbovými a polovalbovými střechami, který je od kostela odsazen na šířku zděné brány a na severní a severozápadní straně je obklopen zahradou a hospodářským dvorem ohraničenými zděnou zdí. Hlavní, uliční křídlo budovy je dispozičně řešeno jako trojtrakt se střední komunikační osou (chodba), na kterou do hloubky parcely (k severu) navazuje severní, dvorní, dvoutraktové křídlo, jehož komunikační osa navazuje na osu hlavního křídla, obytné místnosti jsou řazeny podél této osy na východní straně. Jižní, pohledově exponovaná fasáda s hlavním vstupem z náměstí je dvouosá, západní fasáda do ulice Wattovy je jednoosá a navazuje na ni polygonální těleso závěru domácí kaple. Východní fasáda se obrací do dvora a k blízkému kostelu, je pravidelně čtyřosá, pohledově pravá krajní osa je v přízemí i patře zazděná. Dvorní (severní) křídlo je na severním průčelí nepravidelně čtyřosé, západní průčelí je tříosé, severní fasáda hlavního uličního křídla je dvouosá.Zastřešení je na východní a jižní straně doplněno zapuštěnými zděnými vikýři, které jsou kryté sedlovými stříškami a vybíhají do stanových vížek. Střešní krytina je plechová.V detailním tvarosloví jsou hladké fasády opatřeny pouze naznačeným soklem a zjednodušenou korunní římsou. Okenní otvory a vstup jsou na exponovaných průčelích do ulice, resp. náměstí, završené segmentovým záklenkem, obvod oken je zvýrazněn tmavším odstínem malovaných „šambrán“. Okenní, špaletová výplně mají dvanáctitabulkovou konstrukci se středním křížem, okna v přízemí jsou opatřena nepůvodní kovovou mříží. Vstupní dvoukřídlé dveře jsou výplňové s profilovanou klapačkou a dekorativní mosaznou klikou, v nadsvětlíku je osazena gotizující kovaná mřížová výplň.Okenní otvory na dalších fasádách jsou obdélné nebo završené segmentovým záklenkem, malované „šambrány“ jsou zvýrazněné tmavším odstínem, okna jsou špaletová a v přízemí jsou opatřena kovovými mřížemi. Severní (dvorní) křídlo je přístupné ze severu samostatným vstupem s dvoukřídlými dveřmi a nepůvodní kovovou mříží, vstupu je předloženo krátké jednoramenné schodiště a je chráněn šikmou, prosklenou stříškou s kovovou konstrukcí.