dům

Patrový dům má obdélný půdorys, zděné přízemí a roubené patro s trojdílnou dispozicí. Obytná část je dvoutraktově uspořádána. Zděné omítané přízemí pravostranně orientovaného domu je obílené. Přízemí a patro odděluje jednoduše profilovaná kordonová římsa s vlysem. Okna světnice přízemí jsou bez architektonického orámování, pouze s parapetními římsami, ostatní otvory přízemí mají jednoduchá hranolová kamenná ostění. Ostění vstupu do síně je dozdobeno horními uchy. Celoroubené patro je opatřeno svislým prkenným bedněním s přelištováním spár. V délce síně a hospodářské části probíhá pavlač s bedněným zábradlím a masivním, tesařsky profilovaným madlem. Zhlaví trámů nad pavlačí mají okosení s vruby. Východní štít je trojetážový se čtyřmi okny (po dvou ve dvou úrovních), svisle bedněný s přelištováním spár. Západní štít je obložen nakoso kladenými eternitovými šablonami. Střecha je sedlová, krytá novodobými betonovými taškami červené barvy. průčelí: Hlavní (vstupní, jižní) průčelí má v přízemí i v patře šest os. V přízemí první dvě osy zprava náležejí oknům světnice. Okna v přízemí jsou dvoukřídlá, čtyřtabulková, osazená v líci, ven a dovnitř otvíravá. Ve třetí ose zprava je umístěn kamenný vstupní portál s uchy, který je vstupem do síně domu. Osazen je s novodobými rámovými dveřmi. Čtvrtou osou je v kamenném ostění za líc osazené zamřížované okno, osvětlující síň. Pátou osou je vstup do bývalého chléva (který dnes slouží jako dílna.) a poslední osou je v kamenném ostění umístěné okno do dílny. Obě tato okna jsou obdélná, dvoukřídlá čtyřtabulková, osazena za líc. V 1. patře jsou dvě pravé osy okny horní světnice, třetí osou jsou vstupní dveře na pavlač, následující tři osy jsou také okenní. Dochovala se zde jednoduchá, dvoukřídlá, šestitabulková okna v líci, ven otvíravá. Jsou rámována dřevěnou šambránou a dřevěnými parapetními římsami. Samotná pavlač má jednoduše bedněné zábradlí s dekorativně zakončenými prkny a profilovaným, bíle natřeným madlem. Hlavní východní štítové průčelí je trojosé, okna přízemí i patra jsou stejná jako u vstupního průčelí. Štít je členěn do tří etáží s prostým svislým bedněním s krycími lištami. Prostupují jej dvě okna v nižších patrech. Okna jsou jednoduchá dvoukřídlá, v horní části dělená do kříže, osazená v líci, orámována prostou dřevěnou šambránou a podokenní římsou. K severnímu průčelí je téměř po celé jeho délce přistavěn obdélný přístavek s pultovou střechou, který je zděný a jednoduše svisle bedněný. (Zde je umístěna ve střední části bývalá chlebová pec a schodiště do sklepa, v západní nové části pak koupelna, WC a technická místnost.) V patře domu je pak osazeno pět oken, která jsou totožná s ostatními okny této části domu, pouze zde chybí dekorativní parapet. Západní štítové průčelí je v přízemí, v části bývalého chléva dvouosé, malá, na šířku položená okénka jsou opatřena mříží. V patře je pouze v ose umístěno jedno okno, obdélné, jednokřídlé. Štít je vizuálně rozdělen okny do dvou etáží, v dolní části jsou umístěna dvě okna, stejná jako na hlavním štítu. V horní části jsou umístěna dvě malá okénka, avšak stejného členění i dělení. Samotná plocha je pak druhotně obložena nakoso kladenými eternitovými šablonami.