socha sv. Jana Nepomuckého

Areál kláštera dominuje historické části Oseka, socha sv. Jana Nepomuckého stojí v jihovýchodním koutě velkého hospodářského dvora, jenž je v rámci kláštera v jeho severozápadní části. Pískovcová socha sv. Jana Nepomuckého představuje mužskou postavu stojící v kontrapostu převážně na levé noze v kněžském oděvu s kvadrátkem na hlavě. Pravou rukou přidržuje na svých prsou krucifix, na který se dívá a palmovou ratolest, levou ruku má pozdviženou do výše prsou a dlaní podpírá přes ramena splývající almuci. Zpod kvadrátku mu vystupují kučeravé kadeře, tvář je porostlá vousem. Zřasená rocheta je v oblasti kolen doplněna zdobnou krajkovou bordurou. Dynamicky zřasená klerika splývá až na zem, kde vystupuje obrys levé světcovy nohy.