pomník padlým

Pomník v podobě mohutného šestibokého obelisku umístěného na široké stupňovité základně je provedený z pískovce a po pravé straně je doplněný sochou vojáka stojícího na stráži s puškou v ruce. Vrchol obelisku zdobí reliéfní girlandy a lipové větvoví, jména dvaceti obětí doprovázená porcelánovými portrétními medailonky jsou uvedena na jeho bocích. Na čelní straně pomníku je pod letopočtem „1914–1918“ provedený malý státní znak Československé republiky rámovaný vavřínovým věncem, pod ním se nachází nápis: „Těm – / kdož byli oběti / a nedožili rána / velikého dne.“ Text doplňuje na soklové partii věnování: „BRŇANY – PADLÝM.“ V roce 1946 byla dedikace pomníku rozšířena deskou se jmény osmi obětí druhé světové války.