mýtina s průseky a alejemi

Okrouhlá centrální mýtina o šířce 320–360 m tvoří jádro celé kompozice. V jejím středu je umístěn umělý pahorek, z něhož se paprsčitě rozbíhá osm lipových alejí, sahajících zhruba do poloviny mýtiny. Na aleje navazují přímé lesní průseky o délce 500–900 m, vycházející z cípů mýtiny. Jednotlivé průseky jsou nazvány podle míst, ke kterým míří: Bezdězský (Hraběcí), Svatojánský, Bělský, Černínský, Březinský, Valovický (Březovický), Bezdědický a Dokský (Pankrácký). V současné době vede šesti průseky nezpevněná lesní cesta, která se na jejich konci (daném změnou terénu) stáčí. Zcela nevyužívané jsou průseky Březinský a Bezdědický, kudy vedou pouhé pěšiny v trávě. Trasa cest v místě vjezdu do paseky vede na dvou místech mimo historické průseky, což je dáno požadavky vytáčení novodobé lesní techniky. Po obvodu mýtiny je umístěno několik utilitárních dřevěných přístřešků na uskladnění krmiva pro zvěř a jižně od lesovny je okrouhlý dřevěný altán.