dům Josefa Bondyho se skladem chmele

Areál domu čp. 828 se nachází na Pražském předměstí, jihovýchodně od hlavního žateckého náměstí Svobody, na jižní straně Tyršovy ulice. Jednopatrová reprezentativní vila s náročným neorenesančním průčelím byla postavena po roce 1884. Hlavní severní průčelí do ulice má střední tříosý rizalit, zakončený trojúhelným štítem. Dokonalé využití parcely umožnilo vybudovat v zadním traktu sklad chmele, který je napojen na obytnou vilu zapojenou do stávající řadové zástavby. Křídlo skladů má trámové stropy, které jsou zároveň podlahami, v jižní široké části jsou podepřeny mohutným ocelovým průvlakem o průřezu I snýtovaným z několika částí. Při západním členitém průčelí je zachována sirná komora s rošty a původními železnými dvoukřídlými dveřmi. Dvorní křídlo se sklady (na západní straně dvora) je dvoupatrové (při započítání nízkých oken podkroví dokonce třípatrové) nepodsklepené – přízemí je však v jižní části pod úrovní terénu. Střechu má pultovou krytou tč. červeně natřeným ocelovým plechem a okna převážně segmentová čtyřkřídlá šestitabulková jednoduchá dovnitř otvíravá a ve špaletě osazená. Jestliže jsou doplněna na dvojitá, je vnější okno ven otvíravé a osazené v mělké kónické špaletě. Podkrovní okénka jsou obdélná dvoukřídlá dvoutabulková.