pomník padlým

Duchcovský pomník provedený z umělého kamene se nachází na okraji parkově upravené promenády v blízkosti rybníku Barbora. Jeho architektura je tvořena mohutným soklem doplněným čtyřmi reliéfy, na nějž dosedá čtyřboký odstupňovaný pilíř završený zemskou sférou s reliéfně provedenými světadíly. Reliéfní desky osazené na bocích podstavce zachycují tři výjevy – sv. Jiří na koni bojujícího s drakem, vojáka umírajícího v boji a muže odcházejícího do války loučícího se s ženou a dítětem. Na čtvrtém reliéfu je provedena oválná kartuš s vavřínovou snítkou, doplněná závěsem s datací „1928“. V horní části pomníku byly původně osazeny nápisové desky se jmény padlých, zemřelých a nezvěstných vojáků a s dedikací neznámého znění. Nad deskami byly na bočních stranách pilíře provedeny tlapaté kříže a na jeho přední a zadní straně letopočet „1914–1918“. Pozemek kolem pomníku původně vymezovaly sloupky z umělého kamene a kovovými plotovými dílci, ty v pozdější době nahradil kovový řetěz. Původní německé nápisové desky byly po roce 1945 nahrazeny novými s českými nápisy a věnováním obětem první světové války. V roce 2008 proběhla rekonstrukce pomníku, v rámci níž byly dle historických pramenů obnoveny původní nápisové desky se jmény válečných obětí.