pomník padlým

Pomník padlým je postaven ve svažitém terénu uprostřed návsi na zvýšené podestě ohrazené jednoduchým kovovým plotem. Architekturu pomníku tvoří nižší čtyřboký podstavec vynášející kamennou stélu z mušlového vápence doplněnou reliéfem vojáka loučícího se s rodinou – plačící ženou a děvčátkem. Intimní výjev zármutku a bolesti je z levé strany rámovaný motivem smuteční vrby a z pravé závěsem vavřínu. Původně se v horní části stély nacházel tlapatý kříž, pod nímž bylo uvedeno věnování: „Den Helden des Weltkrieges 1914–1918 gewidmet von der Bewohnerschaft Hrobschitz. Die Ihr in fremder Erde ruht, so fern von Euren Lieben, Ihr bleibt doch zur Errinerung in Herz und Stein geschrieben.“ Pamětní deska z černého granitu se jmény jedenácti padlých a zemřelých obyvatel Hrobčic se nacházela na čelní straně podstavce. Po druhé světové válce byly z pomníku tyto německé nápisy odstraněny a místo nich na něj byla v roce 1970 osazena nová nápisová deska s malým státním znakem a dedikací rozšířenou i na oběti druhé světové války.