pomník padlým

Jeníkovský pomník v podobě přírodní kvarzitové stély se nachází na návsi před místní farou, původně se ale uvažovalo o jeho umístění na vyvýšeném pozemku A. Starka nebo před hasičskou zbrojnicí. Rozměrný kámen byl dovezen z lesů nad Osekem a usazen na betonovou základu, kolem níž byly rozmístěny menší kameny. Prostor před pomníkem byl vydlážděn a ozdoben mozaikou s letopočtem „1937“. Horní část stély doplnila v pískovci provedená vojenská přilba rohatka spočívající na snítkách vavřínu. Na čelní straně kamene se nacházela datace „1914–1918“ a nápisová deska s motivem tlapatého kříže a vavřínových snítek se jmény padlých a dedikaci: „Wir ehren unesere Toten“. Tato deska byla po roce 1945 sejmuta a nahrazena novou věnovanou obětem první i druhé světové války.