pomník padlým

Pomník padlým se nachází při hlavní silnici pod kostelem sv. Stanislava a má podobu na výšku dimenzované kamenné stély osazené na nízké základně z umělého kamene. Stéla je složena ze dvou hrubě opracovaných žulových desek nepravidelného tvaru, které jsou na čelní straně zbroušené a doplněné zlacenými nápisy. Vrchol horní desky zdobí tlapatý kříž se zkříženými šavlemi a s vavřínovou a palmovou ratolestí. Pod tímto motivem je uvedena dedikace: „DEN OPFERN / des Weltkrieges / 1914–1918 / gewidmet / von der deutschen Landjugend / Meronitz u[nd]. Umgebung“. Jména celkem patnácti padlých vojáků z Měrunic (7), Žichova (7) a Hořence (1) se nachází na dolním kameni. U příležitosti renovace pomníku v roce 2006 byla na podstavec osazena nová deska s česko-německým textem: „Pomník věnovala oblastní organizace Německé zemské mládeže v Měrunicích obětem 1. světové války v roce 1922. Na náklady obce Měrunice byl restaurován v roce 2006.“