pomník padlým

Teplický hřbitovní pomník tvoří vysoký kanelovaný sloup s jezdeckou sochou sv. Jiří umístěný na odstupňovaném podstavci a široké čtvercové základně. Hlavici sloupu doplňují hlavy čtyř spících (zemřelých) vojáků s vojenskými přilbami rohatkami ověnčené dubovými ratolestmi. Socha umístěná ve vrcholu sloupu je provedena z pískovce a zachycuje sv. Jiří ve zbroji sedícího na vzpínajícím se koni a bojujícího s drakem. Na čelní a zadní straně podstavce jsou provedeny reliéfní nápisy: „Den / Opfern des Weltkrieges / 1914–1918“ a citát z posmrtně vydané sbírky básní Lyra a meč od německého básníka Theodora Körnera: „,Vergiß die treuen Toten nicht / und schmücke auch unsere Urne / mit dem Eichenkranz!‘ / Theodor Körner“.