pomník padlým

Pomník tvořený přírodní kamennou stélou byl postaven u kaple sv. Kateřiny v místě, kde se původně nacházel kříž následně přemístěný do zahrady Ferdinanda Wachtera v Květinové ulici. Původně se však uvažovalo o jeho instalaci u vchodu do chrámu Nanebevzetí Panny Marie, ale: „to nebylo povoleno jedním pánem z památkového úřadu v Praze“. Nový pozemek bezplatně poskytl opat Scharnagel, jenž na své náklady také zajistil úpravu místa. Pomník vrcholil koulí se zinkovou plastikou orla s rozepjatými křídly dodanou firmou Johann Stegmann a synové z Českých Budějovic. Na jeho čelní straně byla pod zlaceným letopočtem „1914–1918“ osazena nápisová deska se jmény 77 padlých vojáků a s dedikací: „DEN SÖHNEN DER HEIMAT. / errichtet vom / Unterstützungsverein gedienter Soldaten in Ossegg.“ V roce 1927 byla na pomník umístěna druhá deska uvádějící jména dalších třinácti válečných obětí. Bohužel nedošlo k naplnění prosby uvedené v pamětním spise: „Nechť zůstane tento pomník zachován na počest našich hrdinů, kteří dali svůj život za vlast a lid. Bude-li památník, ať už z důvodů jakýchkoliv, odstraněn, prosí se odpovědní o to, aby nebyl nedbale pohozen, ale aby byl vhodně umístěn jinde.“ Pomník byl zničen krátce po roce 1945 a torzo jeho základů bylo odstraněno v roce 1999.