předzámčí

Budovy předzámčí situované severně od hlavní zámecké budovy jsou obdélného půdorysu se středovými trojosými branami a hranolovými budovami v nároží. Západní a východní budova předzámčí vymezují pravoúhlý čestný dvůr ukončený monumentálním novodobým schodištěm se zábradlím na severní straně směřující k městu. V západní budově předzámčí se nacházejí ve vstupní budově dvě protilehlé konírny, na něž na severní straně je napojena budova španělské konírny. Obdélná budova španělské konírny je propojena s budovou zimní jízdárny. Budovy svírají pravoúhlou terasu, která je uzavřena obdélným průchozím traktem s terasou napojeným na zámeckou budovu. Prostranství mezi budovami koníren a jízdárny v minulosti sloužilo jako letní jízdárna. Na východní straně čestného dvora je situována identická budova obdélného půdorysu s trojosou branou, v níž se nachází zámecký hotel. Na budovu navazuje východní terasa ukončená zdí s osazenou barokní sochařskou výzdobou. K jižní straně terasy se přimyká pravoúhlá jednopatrová budova zámeckého divadla s druhým vstupem ze zámeckého parku. Pod východní budovou předzámčí, nádvořím až k pravému rizalitu zámecké budovy se nachází rozsáhlý komplex zámeckých sklepů s lisovnou, která je přístupná ze severní strany předzámčí.