pomník padlým

Pomník padlým se nacházel ve svažitém terénu pod kostelem sv. archanděla Michaela, jeho architekturu tvořily dórské sloupy a středový hranolový pilíř nesoucí kladí s vejcovcem zakončené nízkým nástavcem s vavřínovým pásem s tlapatým křížem. Na vlysu byla uvedena dedikace: „DEN OPFERN DES WELTKRIEGES.“ Středový pilíř doplňoval letopočet 1914–1918 a reliéf meče s čepelí překrytou palmovou ratolestí. Nápisové desky se jmény 82 padlých nebo zemřelých a 27 pohřešovaných vojáků byly osazeny po stranách pilíře. Na soklové partii bylo uvedeno věnování od podpůrného spolku vysloužilých vojáků a poděkování obci a dárcům. Výbor za udržování válečného pomníku (Ausschuss zur Erhaltung des Kriegerdenkmals) požádal v roce 1928 o stavební povolení na vybudování nové opěrné betonové zdi, která byla ještě toho roku za pomníkem postavena. Další stavební úpravy se projednávaly v září 1945, kdy měla být na pomník umístěna socha Tomáše G. Masaryka, která od roku 1937 stála nedaleko pomníku a během okupace byla odstraněna: „vrchní část (špička) [pomníku] by se odstranila, jakož i polovina středního pískovcového sloupu, na který by byla postavena busta p. presidenta Osvoboditele. Stávající pomník by se znovu opracoval a okolí pomníku upravilo tak, aby český národ vždy vděčně vzpomínal našeho velikého státníka všech dob.“ K této adaptaci již nedošlo a monument byl zdemolován novoosídlenci někdy po roce 1945.