pomník padlým

Po válce byl v Souši zřízen pomník věnovaný židovským válečným zajatcům. Bližší okolnosti jeho vzniku ani jeho autor nejsou známy, jedná se však o jediný pomník tohoto druhu, který se v Ústeckém kraji dochoval do dnešní doby. Pomník se nachází při ohradní zdi soušského židovského hřbitova a je proveden z pískovce. Kamenná deska završená segmentovým nástavcem je umístěna na široké základně a nese keramický reliéf zachycující tři sedící truchlící postavy – dva muže a jednu ženu. Po stranách desky mírně předstupují dva hranolové pilíře zdobené stylizovaný symbolem menory a v dolní části Davidovou hvězdou. Ta byla původně umístěna také ve středu segmentového nástavce. Na soklové partii je vytesána dedikace: „Den Kameraden – Kriegsgefangene Israeliten / 1914 Brüx 1917“.