park

Hlavní kompoziční osou Smetanových sadů je hlavní promenádní alej tzv. ,,Rudolfova alej" se středním dělícím pásem rozděleným na protáhlé obdélníkové záhony. V severní části parku jsou zachovány tři aleje. Nejstarší z nich složená převážně z jasanů doprovází cestu navazující na vchod do parku z ulice U botanické zahrady. Druhá mladší javorová alej spojuje křižovatku s předchozí cestou nedaleko hlavní promenádní cesty s výstavním pavilonem A. Třetí březová alej je na obvodu parku a propojuje obě výše zmíněné cesty. Nejcennější část parku se rozkládá mezi hlavní promenádní cestou a vilovou čtvrtí při ulici Vídeňská. Původní kompozici na mnoha místech však narušují novodobé výsadby dřevin nejenom svým umístěním, ale i druhovým složením. Základní kompoziční kostru parku tvoří alej, která je upravována stříháním. V jejím kompoziční středu je umístěna restaurace, naproti ní je hudební pavilon. V jihovýchodní části parku je rybník se zpevněnými břehy. Plochy poblíž rybníka jsou novodobě upraveny a doplněny partiemi s odpočívadly.