kostel Panny Marie Sněžné

Monumentální barokní chrám, součást původního areálu jezuitských kolejí olomoucké univerzity. Objekt je tvořen jednolodním kostelem se vstupním schodištěm s balustrádou v čele. Na východní boční straně je venkovní schodiště do podzemní krypty, na jižní straně je přistavěna krytá chodba z presbytáře do sakristie v sousední budově. Barokní chrám, zakomponovaný do řady čtyřpodlažních objektů. Průčelí má po stranách dvě věže zakončené barokními hlavicemi. Je rozdělené vysokým pilastrovým řádem na pět os, konvexně - konkávně zvlněné s 9,6 m vysokým monumentálním předsazeným barokním portálem uprostřed fasády, umístěným na vysoké terase, přístupné z ulice předloženým kamenným schodištěm s balustrádou. V nikách vytvořených ve dvou řadách po boku vstupního portálu zakončených konchou jsou umístěny v nadživotní velikosti kamenné postavy osmi světců. Loď kostela je o čtyřech travé, klenuta valenou klenbou s výsečemi, po bocích obklopena kaplemi zaklenutými pruskou plackou, nad nimiž jsou umístěny průběžné empory s lomenými balustrádami, zaklenuty pruskou plackou. Presbytář je uzavřen oválnou klenbou, posazenou na monumentální sochařskou výzdobu hlavního oltáře skládající se ze dvou pater. Spodní patro je tvořenou monumentální římsou, nesenou 6 sloupy korintského řádu: čtyři s jednoduchým sloupem a dva boční s tordovaným sloupem. Horní patro je tvořeno prostorovými volutami ve dvou patrech posazenými nad sloupy a nesoucími okřídlené cherubíny v životní velikosti, zakončené mohutnými římsovými hlavami. Po pravé straně presbytáře nad vítězným obloukem je umístěn oltář sv. Kříže a po levé straně je zavěšena na zdi původní barokní kazatelna. V podlaze hlavní chrámové lodi je umístěn náhrobek, kryjící vstup do krypty. Točitá schodiště na kruchtu, do věží a do krovu kostela jsou umístěna v bočních stěnách obou předních věží. Kruchta je pod posledním polem klenby na šesti korintských sloupech a odděluje hlavní loď od předsíně kovovými mřížemi, umístěnými mezi sloupy. Varhany jsou vyrobeny varhanářem J. G. Halbichem v barokní skříni, zdobené sochami a štukou J. Sturmera.