socha sv. Mikuláše

Socha světce představujícího představující sv. Mikuláše, biskupa a spolupatrona blízkého klášterního kostela Nanebevzetí Panny Marie a sv. Mikuláše, je umístěna na bohatě zdobeném, konvexně tvarovaném soklu s bočními volutovými křídly. Na přední straně soklu se nachází rokajová kartuš s nápisem a chronogramem. Sokl je ukončen vyloženou profilovanou římsou, na jejíž přední straně vystupuje malá kartuš zdobená rokajem a jménem světce. Vlastní plastika na nízké tvarované podnoži je zobrazena v kontrapostu s vytlačeným pravým kolenem. Světec je oděný v biskupské roucho s mitrou na hlavě. V pase přepásaný šat je mírně zřasen do měkkých záhybů, svrchní plášť sepjat na hrudi. Pravá ruka pokrčená, spočívá na hrudi, pokrčená levice přidržuje o bok opřenou zavřenou knihu, na které jsou tři bochníčky. Hlava mírně pootočena k pravé straně, tvář krytá kratším plnovousem. Tělem probíhá esovitý pohyb.