socha sv. Benedikta

Na Dolním hřbitově umístěná plastika stojící na bohatě zdobeném, konvexně tvarovaném soklu s bočními volutovými křídly nese mírně nadživotní plastiku představující sv. Benedikta, otce řehole Cisterciáckého kláštera. Na přední straně soklu se nachází rokajová kartuš s nápisem a chronogramem. Sokl je ukončen vyloženou profilovanou římsou, na jejíž přední straně vystupuje malá kartuš zdobená rokajem a jménem světce. Vlastní plastika na nízké tvarované podnoži je zobrazena v mírném kontrapostu s vytlačeným levým kolenem. Světec oděný v mnišské roucho s kapucí na hlavě má pokrčenou a na hrudi položenou levou ruku. Pravicí přidržuje o bok opřenou otevřenou knihu a kalich. Plášť je za tělem rozevlát, vpředu obepíná tělo. Tvář kryje plnovous, hlava je mírně zakloněna a pootočena k levému rameni.