socha sv. Cyrila

Na Dolním hřbitově umístěná plastika stojící na bohatě zdobeném, konvexně tvarovaném soklu s bočními volutovými křídly nese mírně nadživotní plastiku představující sv. Cyrila, slovanského věrozvěsta, učitele církve a významného Evropského a Moravského patrona. Na přední straně soklu se nachází rokajová kartuš s nápisem a chronogramem. Sokl je ukončen vyloženou profilovanou římsou, na jejíž přední straně vystupuje malá kartuš zdobená rokajem a jménem světce. Vlastní plastika na nízké tvarované podnoži je zobrazena v mírném kontrapostu. Ač se jedná o mnicha, je světec oděný v biskupské roucho s mitrou na hlavě, svrchní plášť je sepjat na hrudi. Šat obepínající tělo se řasí do splývavých záhybů. Levá ruka mírně poodtažená od těla přidržuje zavřenou knihu lehce opřenou o světcův bok. Mírně pokrčená a od těla poodtažená pravice drží mušli, z které vylévá vodu. Tvář s plnovousem ušlechtilého výrazu je mírně pootočena k pravému rameni.