socha sv. Vojtěcha

Na Dolním hřbitově umístěná plastika stojící na bohatě zdobeném, konvexně tvarovaném soklu s bočními volutovými křídly nese mírně nadživotní plastiku představující sv. Vojtěcha, biskupa a otce vlasti. Na přední straně soklu se nachází rokajová kartuš s nápisem a chronogramem. Sokl je ukončen vyloženou profilovanou římsou, na jejíž přední straně vystupuje malá kartuš zdobená rokajem a jménem světce. Vlastní plastika na nízké tvarované podnoži je zobrazena v kontrapostu s vytlačeným levým kolenem. Světec je oděný v biskupské roucho s mitrou na hlavě. V pase přepásaný šat splývá v ostrých modelacích podél těla, svrchní plášť sepnut na hrudi. Pokrčená pravice drží zavřenou, o bok opřenou knihu, pod paží přidržuje veslo. Levice je mírně odtažená od těla. Hlava je mírně skloněna a lehce natočena k levému rameni, tvář kryje plnovous.