socha sv. Bernarda

Socha světce představujícího sv. Bernarda, učence a významného člena cisterciáckého řádu je umístěna na bohatě zdobeném, konvexně tvarovaném soklu s bočními volutovými křídly. Na přední straně soklu se nachází rokajová kartuš s nápisem a chronogramem. Sokl je ukončen vyloženou profilovanou římsou, na jejíž přední straně vystupuje malá kartuš zdobená rokajem a jménem světce. Vlastní plastika na nízké tvarované podnoži je zobrazena v mírném kontrapostu s vytlačeným pravým kolenem. Světec je oděný v řádové roucho zřasené do měkkých širokých záhybů. Pravá i levá ruka spočívají na hrudi. Pravicí přidržuje prostý kovový kříž s dalšími atributy představující zřejmě kopí a hřeb. Hlava s výraznou lysinou jepootočena k pravému rameni. U nohou leží koule s plastickým křížem, zřejmě říšské jablko.