kostel sv. Filipa a Jakuba

Kostel je situován severovýchodně od centra obce, na hřebenu terénní vlny, je obklopen hřbitovem vymezeným ohradní zdí. Jedná se o orientovanou podélnou jednolodní stavbu s pětibokým kněžištěm s dvojicí obdélných prostor po stranách (na severní straně tzv. bývalá sakristie, nyní kaple, na jižní současná sakristie), obdélnou lodí, hranolovou věží před západním průčelím a podél jižní strany lodě probíhající obdélnou částí obsahující zbytek původní kaple sv. Markéty. Presbytář je opatřen odstupněnými opěráky s pultovým ukončením, další opěrák se zachoval uprostřed severní strany lodi. Věž na západní straně zajišťuje mohutný opěrný pilíř. V rohu mezi lodí a severní kaplí probíhá zaoblené schodiště na kazatelnu. Loď i presbytář jsou zastřešeny společnou velmi nízkou sedlovou střechou, nad závěrem ukončenou zvalbením, nad boční jižní částí a severní kaplí pak střechy pultové. Věž má zděnou jehlancovou helmici čtvercového půdorysu. Fasády jsou hladké, rámované lizénami, prolomeny nepravidelně rozmístěnými okny se segmentovými záklenky, v jižní části novější obdélné otvory. Věž je ve zvonicovém patře do všech stran otevřena okny s půlkruhovými záklenky. Vstup do kostela vede přes jižní část dvěma průchody do lodi – v západním je prezentována část lomeného portálu, východní s půlkruhovým záklenkem. Mezi sakristií a presbytářem je drobný půlkruhově zakončený portálek se zkosenými hranami, severní kaple je do presbytáře otevřena širokým segmentovým obloukem. Loď je zaklenuta síťovou klenbou s hruškovými žebry, presbytář završuje paprsčitá klenba s klínovými žebry vybíhajícími z jehlancových konzol, ve středu kruhový hladký svorník. Kněžiště je od lodi odděleno lomeným vítězným obloukem se zkosenými hranami. V západní části lodi je kruchta s konvexně vydutým čelem podklenutá pruskou klenbou a podepřená dvojicemi přízedních polosloupků. Severní kaple je zaklenuta valeně, sakristie valeně s dvojicí styčných výsečí. Jižní boční část zaklenuta valenou klenbou se styčnými výsečemi, uprostřed jedno pole křížové klenby sepnuté svorníkem ve tvaru kvadrilobu.