socha Panny Marie

Socha Madony byla v minulosti umístěna na podstavci mezi pilíři presbytáře kostela sv. Mikuláše. Pískovcová socha stála na plintu na vysokém odstupňovaném podstavci. Panna Marie, oděná do bohatě řaseného roucha, držela v náručí Ježíška. Předlohou barokní sochy byla zřejmě Plzeňská Madona. O soše se v odborné literatuře poprvé zmínil v roce 1956 Jaromír Kovář, jenž o ní napsal: „Mezi pilíři presbytáře stojí barokní replika plzeňské madony, doklad úcty k »zázračné« gotické soše, úcty, která žila až do konce XVIII. století. Hlava této repliky byla kdysi při opravě kostela uražena a novou, dnešní hlavu zhotovil tehdy zedník při opravě zaměstnaný. Stará hlava, daleko lepších proporcí, je uložena v kostele.“ (zmíněná oprava kostela proběhla ve dvacátých letech 20. století). Na fotografii z roku 1969 je patrné, že obličeje soch jsou přemodelované. V roce 2002 byla socha zachycena vedle podstavce na původním místě. V roce 2023 nedohledána včetně původní hlavy uložené dříve údajně v kostele sv. Mikuláše, na původním místě pouze podstavec.