Podzámecká zahrada

U biskupského zámku je okrasná zahrada zmiňována již v roce 1509. Její detailnější vyobrazení pochází až z konce 17. století, To zachycuje část formální zahrady s vodním kanálem květinovými záhony, fontánou a sochařskou výzdobou. Do zahrady se ze zámku vcházelo přes sallu terenu doplněnou grottami. V závěru 18. století (1791-1800) byly k formální zahradě přičleněny další zahradní prostory upravené ve stylu nastupujícího romantismu s množstvím zahradních staveb (čínský pavilon, antické a gotické ruiny, poustevna, pavilon v hranici dříví, holandský statek, Chrámek přátelství, přístaviště, Tahitský pavilon, Rybářský pavilon aj.). Podobu zahrady na konci 18. století zachytily grafické listy z alba vydaného v roce 1802. Většina těchto staveb později zanikla. V roce 1797 byla postavena Colloredova kolonáda a u ní zřízena drobná zahrada (gardino segreto). Od 30. let 19. století se na budování staveb v zahradě podílel architekt Anton Arche. Ten je autorem několika mostů (vázový, stříbrný, lucernový ), Pompejské kolonády (1845), Maxova dvora (1846). Zahradníkova domku (1860) aj.. Plán zahrady z roku 1850 zachycuje již zahradu zcela přebudovanou v krajinářském stylu. Formální zahrada byla zrušena, zachován zůstal Dlouhý rybník s rybářským pavilonem, zřízen byl Chotkův rybník a Divoký rybník. Rozsáhlé travnaté plochy byly lemovány porosty dřevin a doplněny četnými solitérami. Bylo zde vysazeno množství exotických dřevin. V této podobě, jen s drobnými změnami (zrušení některých staveb), se zahrada dochovala do dnešních dnů. Kromě hodnotných porostů dřevin se v jejím areálu dnes nachází následující stavby: Chrámek přátelství, Pompejská kolonáda, Zahradníkův domek, Čínský pavilon, Americký strážní domek, Rybářský pavilon, Paví dvůr, Břízový pavilon, umělá zřícenina, Trámový pavilon, Římská kašna,kašna s putti, Paraple, Strážní domek a další drobné architektonické doplňky. Rozloha zahrady je 47ha