palácová křídla s kuchyní a tzv. kovárna

Obvodová zástavba přibližně oválného jádra hradu, ze které vystupuje na severu válcová věž (viz) a výstupek tzv. kovárny. Zástavbu kolem protáhlého lehce lichoběžného nádvoří dlážděného valouny tvoří úzké západní křídlo, tzv. purkrabství, jižní a východní křídlo paláce a na severu směrem ke věži jej uzavírá kuchyně. Všechny stavby dochovány do výše 1. patra, jižní a jihovýchodní část jsou podsklepeny. Vše zděno z lomového, bělavého až bělavookrového místního pískovce v řádkovém zdivu, pouze na dodatečně vestavěné kuchyni ojediněle použity cihly vysokého formátu a jejich zbytky. Západní křídlo v jižní části s klenutým polosuterénem, přístupným téměř polokruhovým lomeným portálem s okosením. Interiér v přízemí jinak jednoprostorový až k věži, původně plochostropý. Plochostropé bylo dle všeho i patro. Nádvorní stěna se složitějším stavebním vývojem, v přízemí s dvojicí lomených okének s okosením (severní poškozeno), dvojicí vstupů s vytrhanými ostěními a otvorem okénka polosuterénu. V patře zbytky nejméně dvou vstupů. Masivní vnější zeď (hradba) s vnějším lícem novodobě dozděným a s lokálně odlišně probíhajícím základovým zdivem. Z brány mezi západním a jižním stavením dochována pouze podezdívka prahu (po dní prochází krytý odpadový kanál z nádvoří), u ní složen tzv. práh - masivní pískovcový kvádr s ohlazenými hranami. Jižní stavení plně podsklepené, se sálem (tzv. konzolová síň) ve vyvýšeném přízemí a dvojici původně valeně klenutých místností v jihovýchodní části. Vstupy do suterénů v jihovýchodním koutě nádvoří jsou od něj odděleny zídkou zděnou na jíl (jediná na hradě) s pravoúhlým výklenkem. vstupy neprofilovanými lehce lomenými portály z červeného pískovce (na rubu zaniklého záklenku jižního portálu byly křídou psané podpsiy návštěvníků z r. 1829. Lomený portál se nachází i ve vstupu ze sklepa pod velkým sálem do jihovýchodního sklepa s propadlou klenbou. Klenby valené lomené z lomového zdiva s otisky bednění. Sál s konzolami a výběhy klenebních žeber (2004 vyjmuty a uloženy kvůli možnému zcizení). Masivní profilované konzoly s těžšími klínovými žebry dvou polí křížové klenby. V nádvorní stěně po stranách vstupního otvoru dvě zazděná okna se sedátky. Jihovýchodní místnosti přístupné z kouta nádvoří průchodem s několika schůdky, mezi místnostmi průchod bez ostění. Východní křídlo plochostropé o třech místnostech v přízemí, v patře byl v jižní části 2. patra velký sál s kaplí, vše žebrovými klenbami. Jižní místnost přízemí zahloubena na úroveň suterénů. Všechny místnosti samostatně přístupné z nádvoří a osvětlené okénkem - vše s vytrhanými ostěními. Z patra dochovány jen nepatrné části. Kuchyně dýmníková s pilíři a segmentovými pasy pod původně osmibokým dýmníkem (dochována severovýchodní část) a se stolovým ohništěm. Vstup do kuchyně od jihozápadu s sousedství velkého segmentem překlenutého okna. V severní a východní stěně patrné stavební úpravy - zazděný okosený portál ve vyvýšené poloze. Tzv. kovárna na vnějším obvodě je téměř čtvercový výstupek naproti kuchyni, původně dovnitř otevřený půlkruhovým klenebním pasem, bez vstupu zvenčí. ve východní stěně prostup odpadu, v podlaze zbytky stolového topeniště, obsluhovaného z jihu, východu a západu. Rozsah topeniště a poloha obslužných ploch dovolují soudit, že se jedná o nejstarší kuchyni.