oranžerie

Oranžérie byla postavena v severozápadním rohu panské užitkové zahrady, před terasou starší okrasné zahrady. Výrazně podélná budova zděná z kamene a cihel, s asymetrickou sedlovou střechou bývala původně obrácená k jihu sešikmenou prosklenou stěnou na nízké podezdívce, stíněnou výraznou dřevěnou omítanou fabionovou římsou. Východní stěna bývala zakryta konstrukcí pro popínavé rostliny a treláží byl olemován i vstup do objektu. V nynější podobě po účelové přestavbě má budova plechovou krytinu a zděné jižní průčelí s rastrem stěnových polopilířů, prostupujících neorganicky do fabionové římsy. Z původní podoby se zachoval zděný klasicistní rizalit v podobě plochého portiku, ve vlysu označený vročením 1843. Vysoký půlkruhově zaklenutý vstup v hladké stěně je zarámovaný do ploše vystupujícího portálu s kvádrovou rustikou. Okna v jižní stěně jsou nepůvodní, na bočních stěnách jsou zachované okenní otvory (do bývalé obslužné chodby) a slepé okenní niky.