náhrobek Karla Traugotta a Gabriely Skrbenských z Hříště

Materiál a technika: pískovec Popis: klasicistní náhrobek Karla Traugotta Skrbenského z Hříště (1716-1790) a jeho ženy Gabriely rozené z Poppenu (1722-1788) se sochařskou výzdobou ( portrétní reliéfy zemřelých, alegorické figury Smrti a Smutku). Kompozice náhrobku vychází z hranolového, podélně obdélného soklu, nesoucího pyramidální obelisk. Základna je dělena do tří polí, v postranních jsou erby mrtvých manželů (na pohledově levé straně erb Skrbenských z Hříště rodový znak Karla Traugotta, na pohledově pravé straně erb Gabriely Skrbenské rozené z Poppenu ). Ve středním poli je pamětní nápis, ze kterého vypývá, že náhrobek nechaly svým rodičům postavit jejich tři dcery Gabriela provdaná hraběnka Celestová, Marie provdaná hraběnka Sobková a Vincenta. Z této podnože vyrůstá pyramidální obelisk, který je ve spodní části opatřen reliéfními portréty zesnulých (na pohledově levé straně Karel Trautgott, na pravé straně jeho žena Gabriela). Jejich vyobrazení zasazené do oválných medailonů jsou výrazně individualizovaná. Portréty doprovází figury Smrti - kostlivec rozlamující štít a plačka s obrácenou pochodní - Smutek. Rozeklaným, pyramidálním obeliskem vrcholí monument, jeho čelní strana je bosovaná a je opatřena reliéfy námětů, které jsou tradičně spojovány se smrtí a pomíjivosti - krucifix, lebka se zkříženými hnáty, přesýpací hodiny, rozkvetlý květ. V detailním výtvarném řešení se na náhrodku uplatňují klasicistní výzdobné motivy např. plastický pletenec s astragalem, pentle, látkové festony aj. Nápis je proveden zahloubeným, latinským majuskulním písmem, v. 3-4 cm; přepis nápisu (převzato z práce P. Němčíkové, 2006, s. 11): HIER RVHT / CARL?a TRAVGOTT EREVHLRRV [SK]RBENSKY / ERBHERR DER HERRSCAFTEN GOTSCHDORF MOKER / STREMPLOV:b IRKKA? MAIE? GEHEIMER RAT? VND? KA / MMERHERR GEBORN? DEN VIII? SEPTEMBER? / MDCCXVI? GESTORBEN DEN XXVI FEBRVAR? MDCCL / XXXX? VERMAEHL?T? DEN XI IANVAR MDCCXXXX MIT? / GABRIELA? GEBORNEN FREY IN? V? POPPEN? STERN? KRE =c/VTZORDENS? DAME? FRAV? V? WEISSAAGLIPTIN? / VND? IACOBOWITZ GEBORN? DEN? VIIII APRIL? MDCC/XXII? GESTORBEN? DEN XVIII MAERZ? MDCCXXXVIII / HERR SEY? IN GEDENK d-IHRERB ERHABENEN TVGENDEN-d / VND SCHENKE? IHNEN? DIE? EWIGE RVHE? / DIESES GRABMAHL? WVRDE? ERRICHTET VON? IH/REN? DANKBAREN? TOECHTERN? GABRIELA? FREY IN / COEIESTA MAXIMILIANA VERMAEHLTEN? GRAE [???] O / BEK [???] VINCENT [?] A FREY IN? V? SKRBENSKY? MDCCLXXXXII