dům

Dům č.p. 74 je situován v horní části města na Náměstí Republiky v blízkosti kostela sv. Jáchyma. Zde se zástavba mírně rozšířila a vytvořila pravidelnější strukturu, oproti větší části sídla. Vzniklo zde obdélné náměstí a byly zde umístěny nejvýznamnější stavby ve městě – již zmíněný kostel sv. Jáchyma, radnice, mincovna (nyní muzeum č.p. 37), budova děkanství č.p.72 a i popisovaný dům č.p. 74. Tento dům je umístěn v západní frontě domů, tvořící historické centrum města. Východní průčelí je hlavní, orientované směrem do náměstí. Prolomeno je pěti nepravidelnými okenními osami. Hlavní vstup do objektu je umístěn v krajní levé ose a je orámován jednoduchým kamenným ostěním bez profilace zakončeným segmentovým záklenkem. Původní dveřní otvor byl se segmentovým záklenkem, druhotně však došlo vyzděním z betonových tvárnic k jeho zmenšení na pravoúhlý s kovovou zárubní a zcela utilitární dveřní výplní. Parter hlavního průčelí prošel v minulosti několika úpravami (dle historických vyobrazení byl původně hlavní vstup do objektu ve střední ose). V současné době je vedle vstupu, v 2. ose zleva zazděný pravoúhlý okenní otvor, 3. osu tvoří opět zazděný z betonových tvárnic pravoúhlý široký vstup/vjezd, na šíři 4. a částečně také 5. osy zasahuje opět široký vstup/vjezd. Jeden okenní otvor zakončený segmentovým záklenkem byl také v krajní 5. ose, který byl zazděn dříve, jelikož jej skryla poslední slohová úprava fasády. Okenní otvory v patrech jsou pravoúhlé, obdélného tvaru pouze s relikty okenních rámů a poutců. Do otvorů je provizorně umístěna fólie. Fasáda domu je hladká, členěná mělkými lizénami, na které jsou mezi okenní osy, přes výšku 2. a 3. patra nasazena převýšené pilastry. Římsa mezi přízemím a patrem je plochá, mezi 2. a 3. patrem a korunní římsa jsou profilované. Profilace je přerušena ve střední ose mezi 2. a 3. patrem, kde je římsa zúžená a plochá. V horních částech lizénových polí jsou profilované cvikly. Okenní otvory jsou orámovány mělkými hladkými šambránami. Fasáda je dvoubarevná – plocha je tmavě okrová až písková, tektonické prvky jsou bílé. Střecha domu je sedlová krytá falcovaným plechem natřeným červeně. Do uliční části (mezi 2. a 3. okenní osu) je umístěn jeden komín zděný z plných cihel, neomítaný. Směrem do dvora má dům pouze dvě nadzemní podlaží. Dvorní fasáda má šest nepravidelných okenních os. Krajní tři levé osy jsou tvořeny obdélnými okenní otvory, 4. osa je tvořena malými obdélnými otvory, 5. osa zleva je z obdélného okenního otvoru v patře a vstupního otvoru v přízemí. Krajní 6. osa zleva je tvořena menšími otvory téměř čtvercového tvaru. V patře se zachovaly fragmenty okenních rámů a poutců. Dvorní fasáda je hladká, bez architektonického členění, v barvě tmavě okrové. Střecha je krytá falcovaným plechem natřeným na červeno. Do dvorní části střechy jsou vloženy dva zděné komíny.