jižní brána

Hranolové pilíře bez patek, s okosením hran a nízkou krycí římsou ukončenou nízkou jehlancovou stříškou z pískovce, dříve s kovovými křížky na polokulových pískovcových podstavách. Vnější a vnitřní (jižní a severní) strana pilíře je projmutá, nahoře ukončena dvojicí obloučků, na přední straně v polovině výšky kruhový terč s projmutým středem. Dvoukřídlá symetrická zámečnická vrata se čtveřicí vodorovných svlaků (spodní tvoří s krajovými stojkami rám), svislými tyčemi ukončenými hroty (kopí), v dolní čtvrtině ve dvojnásobném rytmu). Vložené pruty dole obloukově rozdvojené. Každý druhý hlavní prut má pod zakončením ještě dvojici volutově stočených listů. Na klapačce nasazen kříž. Zámek krabicový.se zdobnou klikou. Vrata jsou provedena shodně s vraty severního vstupu.