hospodářská budova severní

Hospodářská budova I stojí proti obytnému stavení v S části dvora. Jedná se o přízemní objekt obdélného půdorysu štítově orientovaný k místní silnici. Je zděný z kamene s hladkou a částečně hrubozrnnou (S průčelí) omítkou bílé a modré barvy (štukové prvky). V hlavním štítovém průčelí je vstup do místnosti (původně zde byl malý odchod), vedle něho je prolomeno jedno okno. Nároží, stejně jako u bytného stavení je členěno iluzivní bosáží (kvádrování). Vstup do dalších místnosti objektu je z nádvorní strany. Střecha budovy je valbová krytá bobrovkami. Mezi obytným stavením a hospodářskou budovou je situovaná brána s brankou svírající oba objekty. Je zděná, omítnutá hladkou fasádou bílé a modré barvy, ukončená rovnou profilovanou římsou krytou prejzy. Má půlkruhově klenutý vjezd v ostění členěný kvádrováním. Vrata jsou dřevěná, dvoukřídlá od poloviny s mezerovitě kladenými lištami. Branka pro pěší je rovněž půlkruhově klenutá i stejného členění.