zámek

Jevišovický tzv. Starý zámek stojí na severním okraji historické zástavby města. Je postaven na ostrožně ze tří stran obtékané říčkou Jevišovkou. Přístup do areálu je směrem od města, od jihozápadu, kde před samotný zámek předstupuje předzámčí. Prostor zámku je od předzámčí oddělen hlubokým příkopem. Komplex budov je uspořádán do čtyřkřídlé dispozice hlavní budovy se středním protáhlým nádvořím na půdorysu tvaru lichoběžníku a s kaplí na opyši na severovýchodě, navazující na krátké severovýchodní křídlo. Na jihozápadní, přístupové straně stojí dvoupatrová budova a ústřední hranolová věž, na severozápadě je areál ohrazen přibližně 2 m silnou ohradní zdí, nad níž je postaveno dlouhé patrové křídlo a jihovýchodní stranu tvoří pouze přízemní křídlo, pod nímž se nacházejí dvoupatrová sklepení. Zámek je zastřešen soustavou sedlových a valbových střech, ze kterých vystupují zdobené komínové hlavy a vikýře, nad jihovýchodním křídlem je střecha mansardová. Věž je zastřešena zvonovou střechou s lucernou, která je završena jehlanem. Jihozápadní fasáda je otevřena ve všech podlažích osmi okenními osami s obdélnými okenními otvory lemovanými plochými kamennými šambránami, parapetními a nadokenními římsami. Fasádu zdobí sgrafita, část fasády vystupující z líce v západní části nad příkopem je zdobena pestře malovaným diamantováním, zde je obdélný okenní otvor uzavřen zdobenou renesanční košovou mříží. Vstup do zámku za mostem zdobí kamenný bosovaný portál s německým pamětním nápisem o obnově zámku a datací 1686, nad římsou je kartuš s rodovým znakem Souchesů. Severozápadní fasáda je z části tvořena bokem vstupního dvoupatrového křídla, zde prolomeným v přízemí jednou, prvním patře třemi a druhém patře dvěma okenními otvory. Fasáda i otvory jsou řešeny jako u vstupní fasády. Navazující severozápadní křídlo má vnější fasádu hladkou s nárožní bosáží, prolomenou devíti okenními osami. Obdélné okenní otvory lemované kamennými šambránami a nadokenními římsami mají pod kamennými parapety malované čabraky. Fasády pětiboce zakončené kaple orientované na severovýchod jsou děleny lizénovými rámci v nichž jsou po stranách prolomeny dvojice půlkruhově završených oken, v závěru jsou otvory pouze naznačeny v omítce. Substrukce kaple je zdobena bosáží. Severovýchodní křídlo je na západní straně prolomeno jednou okenní osou, na východní dvěma. Suterén je zdoben sgrafitem, v patře jsou omítky hladké. Okenní otvory lemované kamennými šambránami a římsami mají v patře pod parapetní římsou čabraky. Východní průčelí severovýchodního křídla je členěno dvojicí okenních os, fasáda jako výše popsaná severovýchodní, štít je odstupněný, s volutovými křídly a kamennými pyramidami ve vrcholu. Jihovýchodní křídlo má fasádu opět opatřenou sgrafitovou úpravou a pravidelně prolomenou deseti okenními osami s otvory v přízemí a dvou sklepních patrech, které jsou menší, zasazené v obdélných rámech velikosti oken přízemí. Jihovýchodní průčelí vstupního křídla je prolomeno jednou okenní osou, jeho severovýchodní nároží je zpevněno mohutným opěrákem. Hranolová zámecká věž nese na severní fasádě ve spodní části letopočet 1564. Vnitřní prostory jsou většinou zaklenuty valeně, z části s protilehlými výsečemi, v patrech jsou rovné stropy. V přízemním prostoru jihozápadního nároží při schodišti do sklepení se dochoval kamenný gotický portál, označující původní vstup do hradu.