kašna

V zahradním parteru jižního průčelí Nového zámku je na osu rizalitu zámecké budovy situována kamenná kašna, tvořena kruhovou nádrží bazénu, zapuštěnou do země, v horní části obvodu dekorována nízkým parapetem profilovaného mělce do středu stlačeného lemu, uvnitř s oblounem a jednoduchou oběžnou římsou. Uprostřed kamenné nádrže je umístěn dekorativní vodní chrlič, na čtvercové podnoži je umístěn hranolový dřík, od základny se zužující s jednoduchou římsou a nárožní pásovou vertikální profilací ukončenou zdobným prstencem, nesoucím velkou mísovitou nádržku s píšťalovým dekorem a širokým rozevřeným spadajícím lemem. Uvnitř nádržky je podstavec s prvkem chrliče, soškou stojícího putta na uvolněné pravé noze, držícího v náruči před sebou velkou rybu, obrácenou hlavou vzhůru, v dekoraci s volutovými tvary tlamy a horní části hlavy (chrliče vody). Postavička nahého baculatého dítěte s kučeravými vlasy je esovitě vytočena s hlavou hledící vpravo. Kamenická práce vodního prvku komponována se starším barokním dílem je vysekána z mušlového vápence.